Esileht > Kriitika > Kui unistus hammustab

Kui unistus hammustab

26. veebruar, 2009 Daniel Vaarik
Krishan Kumar "Utopianism" (1991)

Krishan Kumar "Utopianism" (1991)

Tere ka minu poolt. Loen praegu Krishan Kumari raamatut “Utopianism”. Kui tahta saada head ülevaadet kõigist võimalikest utoopiatest, on see hea koht alustamiseks. Eriti majanduskriisi kohane tundub  tundmatu 13. sajandi Inglise autori luuletuses kirjeldatud utoopia nimega Cockaygne.

Seda kujuteldavat kohta on nimetatud ka “vaese mehe paradiisiks”. Cockaygne on maa, kus toit kukub ise suhu ja kõik on väga hästi. Rahval on kogu aeg lõbus ja praetud hani lendleb pea kohal kuni inimene teeb suu lahti. Lisaks on loomulikult võimalik juua nooruse eliksiiri, kui lõug väga lonti hakkab vajuma.

Utoopiatega on üldiselt ikka nii, et kui neid ellu hakatakse viima, siis läheb kindla peale midagi väga valesti. Hiljutine rahvusvaheline unistus igavesest majanduskasvust ja lõpmatust tarbimisest oli ju tegelikult nagu vaese mehe paradiis, mis hakkas maa peale saabuma. Hakkas lähenema ja kõrvetas valusalt. Nagu unistused “täiuslikust” maailmast ikka teevad.

Alltoodud Pieter Bruegel vanema maalil ongi kujutatud Cockaygne’i. Kui pilt liiga tilluke ei ole, siis pöörakem erilist tähelepanu ka põrsikule, kellele on igaks juhuks nuga juba külge kinnitatud, et mugavam süüa oleks.

Cockaygne

Categories: Kriitika Tags:
Kommentaarid on suletud.