Esileht > Lugemine > Suvepööning

Suvepööning

2. september, 2009 Kai Aareleid

p7132314Kõik on veel nii vaikne siin raamatujuttude juures. Suvest on raske tagasi tulla, oli ta siis milline oli. Mul on jäänud mulje, et nii mõnigi loeb suvel teistsuguseid raamatuid kui ülejäänud aasta. Või siis ei loe eriti ja see on ju ka midagi teistsugust. Suvel ongi parem katust vahetada või puid teha või pilvi vaadata. Või suvepööningut revideerida. Suvepööningule saab ju ainult suvel.

Suvepööningule linnast raamatud kaasa ei tule. Kui ehk nopped naabruses asuva väikelinna raamatukogust (ikka need raamatud, mis on suures linnas alati välja laenutatud või mida seal koju ei antagi: elagu väikeste linnade raamatukogud!)

Suvepööningul on kõik need raamatud, millele pole iga-aastastel kila-kola laatadel suutnud vastu panna. (Nagu raamat oleks kila või kola.) Aga noh. Tähtis on see, et ta on sinna pööningule jõudnud. Suvepööningul on ka mõned sellised vanad, kapsaks lehitsetud köited, mida on loetud just seal, mis on just selle koha raamatud. Paljud on ostetud siis, kui Väikese Linna Väike Raamatupood (nimetagemgi teda siinkohal nõnda, sest tal on palju kaimusid üle Eestimaa) asus veel madalas plekkahjuga majas väljaku nurgas, kus teda ei ole juba – kui kaua? Tükk aega.

Ja siis on suvepööningul veel vanad ““Loomingu” Raamatukogu” aastakäigud,  vanemate nooruspõlvest alates – terve varandus virnades ja kastides. Iga suvi imetlen, et oli ikka võimsaid aastakäike, kõik puha pärlid. Tagakaante aadressilühenditest näen oma minevikku, isegi enneminevikku: ah siis nad elasid veel seal, ah siis me olime juba kolinud… Alati leian tollest varakambrist mõne “vihiku”, mille olemasolust polnud aimugi. Mõnest niisugusest jätkub terveks aastaks. Iga suvi mõtlen, et peaks kunagi pööningule elektri vedama ja mõne vaiba tooma, et tagumik lugedes nii kangeks ei jääks. Aga alati jääb see mõte sinnapaika, sest tegemist on ju suvepööninguga ja linnast vaadates tundub, et seal peabki kõik olema nii nagu on.

Categories: Lugemine Tags:
Kommentaarid on suletud.