Esileht > Fotod, Lugemine > Mida loetakse Pariisis?

Mida loetakse Pariisis?

24. september, 2009 Marek Tamm

Pariisi võib pidada kahtlemata üheks Euroopa lugemispealinnaks. Piisab, et veidigi vana ville-lumière‘i bulvaritel flaneerida, pargis jalutada, metroos liigelda, et torkaks silma lugevate inimeste suur hulk. Nii palju lugevaid inimesi pole ma märganud ei Peterburis ega Londonis, ei Lissabonis ega Barcelonas. Tallinnast rääkimata, kus avalikus kohas või ühistranspordis lugemine on kaunis erandlik. Jätkuna varasemale pildiseeriale Lissaboni lugevatest inimestest, jagan alljärgnevas värskeid fotosid lugevatest inimestest Pariisis (kõige rohkem näeb küll lugejaid metroos, ent seal ei tahtnud neid pildistamisega segada).

pariisi-lugejad-17pariisi-lugejad-151pariisi-lugejad-10pariisi-lugejad-191pariisi-lugejad-8pariisi-lugejad-91pariisi-lugejad-6pariisi-lugejad-12pariisi-lugejad-111pariisi-lugejad-131pariisi-lugejad-31pariisi-lugejad-7pariisi-lugejad-5pariisi-lugejad-0pariisi-lugejad-18pariisi-lugejad-152pariisi-lugejad-1a2pariisi-lugejad-14

Seeria krooniks aga üks tänahommikune pilt lugevast Jack Langist – legendaarsest prantsuse kultuuriministrist, kes sattus Pariisi lennuväljal üllatusena otse meie vastas oma lendu ootama:

pariisi-lugejad-21

Categories: Fotod, Lugemine Tags:
 1. Marek Laane
  24. september, 2009 kell 22:21 | #1

  Eestis loetakse ikka ka päris palju näiteks ühistranspordis, eriti Õhtulehte… :-)

 2. 25. september, 2009 kell 12:10 | #2

  Ja ikkagi jääb küsimus: MIDA nad loevad? Kes just ajalehte ei loe. Piilusid?
  (Minu jaoks oli seeria kroon vist see prügikasti juures lugev vanamees. Äärmiselt liigutav.)

 3. 25. september, 2009 kell 20:12 | #3

  Jah, see ‘mida’ küsimus oli pealkirjas muidugi retooriline, pigem räägib postitus sellest, ‘kuidas’ ja ‘kus’ pariislased loevad. Ent kui kasutada võimalust fotosid suurendada, siis on võimalik näiteks tuvastada, et see hallipäine naisterahvas neljandal fotol loeb prantsuse keeles apokrüüfilisi evangeeliume (sobivalt muide otse Notre-Dame’i katedraali ees), Jack Lang aga paistab lugevat miskit grammatikat või vähemalt on ainus loetav sõna raamatuseljal ‘grammaire’. Aga üldiselt ma ei piilunud, mida nad täpsemalt loevad. Eelmisest külaskäigust mõne kuu eest mäletan, et kõik lugesid metroos Stieg Larssoni ja see buum pole praeguseni päriselt vaibunud.

Kommentaarid on suletud.