Esileht > Kirjandusteooria, Teadus > Kääbikud ja ökosemiootika

Kääbikud ja ökosemiootika

22. oktoober, 2009 Maarja Kaaristo
Kultuur, loodus ja plastmassist luiged.

Kultuur, loodus ja plastmassist luiged.

Täna oli Kultuuriteooria tippkeskuse sügiskonverentsi esimene päev ja kui möödunudaastase asutamiskonverentsi eesmärgiks oli pigem eri uurimisrühmade peamistest uurimisprobleemidest ülevaate saamine, siis seekord on pealkirja all “Ruum, mälu ja ilme looduskultuuris: teooriast” käsile võetud looduse ja kultuuri suhe.

Konverents on interdistsiplinaarne, seega vaagitakse loodust ja kultuuri erinevate nurkade alt, näiteks Alfred K. Siewers Bucknelli ülikoolist USA-st kõneles looduse kujutamisest inglise kirjanduses, vanadest kõmri ja iiri rahvajuttudest ja kõige selle mõjudest tänapäeva fantaasiakirjandusele. J.R.R. Tolkieni loomingust rääkis Siewers kui omamoodi “loodusetekstist”, mida võiks vaadelda läbi ökosemiootilise prisma, sest loodus pole Tolkienil tõepoolest mitte pelgalt taustamaastik või sündmuspaik,  vaid ka vägagi aktiivne tegutseja.

Joensuu folklorist Kirsi Laurén, kes uurib inimeste suhet soo ja metsaga, rääkis Soome kirjutamisvõistlustest “Suotarina” (”Soolugu”) ja “Löysin itseni metsästä” (”Leidsin end metsast”), mille eesmärgiks on panna inimesed mõtisklema looduskeskkonnast saadavate kogemuste üle. Etnoloog Ants Viires on kirjutanud, et hoolimata eestlaste traditsiooniliselt lähedastest suhetest metsaga on seda nähtud ka siiski kui ohtlikku paika ja kuna kõik metsas elas ja tegutses (umbes nii nagu endid Tolkienil), tuli püüda selle eluga hästi läbi saada. Teisalt võib mets olla ka pelgupaigaks, meenutagem kasvõi metsavendi lähiajaloost, Kivirähu “Ussisõnu” või siis soome kirjanduse juurde tagasi põigates seitset venda, kes ühiskonnaga pahuksisse minnes  Impivaara laantesse taandusid. Kõik see käib meiega me kultuurimälus muidugi kaasas, sellegipoolest vajame aga teinekord “vahendaja” abi, kes meid metsaga taas tutvustaksid - nagu üks Võrumaa turismitalunik möödunud aastal rääkis, tuleb tal mõnikord ehmunud linnainimesi taimeteega rahustada, sest need on metsas iseendaga kokku saanud.

Homne päev algab kell 9.15 kirjandusteadlase Ernest Hess-Lüttichi ettekandega “The concept of space in geography and literary theory”. Tõotab tulla põnev. Kõik huvilised on muidugi mõista oodatud.

Categories: Kirjandusteooria, Teadus Tags:
Kommentaarid on suletud.