Esileht > Kultuuriajakirjandus, Meedia > Ekspressi uuest kujundusest

Ekspressi uuest kujundusest

3. märts, 2010 Marek Tamm
Uue Eesti Ekspressi proovitrükk

Uue Eesti Ekspressi proovitrükk

Kuna Ilona tegi juba otsa lahti Ekspressi uue kujunduse üle arutlemisega, siis ma jätkan veidi teemat, isegi kui mul pole kavatsust siinsest raamatublogist kujundada meediablogi. Lihtsalt sattusin nende 1000 “väljavalitu” sekka, kellele saadeti koju uue kujundusega EE proovieksemplar ja paluti näidise kohta arvamust avaldada. (Seda väljavalitu staatust toonitab proovitrüki juhtkiri – “oled üks vähestest valitutest” –, mis pani muidugi mõtlema, et seega on kõik Vikerkaare või Loomingu tellijad samuti vähesed väljavalitud, sest nende ajakirjade tiraaž pole palju suurem.)

Kui ajalehe ümbrikust välja võtsin, siis esimene mulje oli déjà-vu – tundus, et mulle oli saadetud tavalisest paksem Postimehe nädalavahetuslisa Arter. Ja kuna ma ei kuulu Arteri austajate hulka, siis oli esimene eelhäälestus paratamatult negatiivne. Kusjuures paralleel Arteriga ei kadunud hiljemgi: formaat, paber, kujunduslik lahendus – kõik meenutab väga Arterit. Tagantjärele ei saa seega aru, kuidas üldse tekkis jutt, et EE muutub ajalehest ajakirjaks. Uus formaat on sisuliselt täpselt samavõrd ajaleht, nagu seda oli vana, ainus erinevus on, et varem eraldiseisnud osad on liidetud üheks ja köidetud kokku.

Teisena torkas silma, et uus EE on läinud veelgi kirjumaks, kui ta juba oli: igal leheküljel on pilte üldjuhul rohkem kui teksti, seda muljet suurendavad veelgi rohked värvilised reklaamid.

Nagu lubatud, on kõik varasemad lisalehed, eeskätt Areen ja TV kava, sulandatud ajalehe üldkomplekti. Sisuliselt on Areen seega taandatud ajalehe kultuurirubriigiks. Ja kuigi ma täitsa usun, et Areeni maht võib jääda (vähemalt esialgu) samaks, kui ta oli enne, siis on kummatigi selge, et uuel kujul minetab Areen oma senise iseseisva identiteedi ja muutub tavapärasteks kultuurikülgedeks. Millest on kahju, sest Areeni eripära seisneski selles, et teda oli võimalik käsitada omaette kultuurilehena, samadel alustel Sirbiga, mis lihtsalt ilmus EE vahel (umbes nii nagu Diplomaatia ilmub Sirbi vahel). Ja autorid, kes kirjutasid Areeni, tajusid ennast eeskätt Areeni, mitte Eesti Ekspressi autoritena (vähemalt nii oli see kindlasti minu enda puhul).

Uues formaadis on samuti kadunud eraldi TV kava ja see on laiali laotatud ajalehe viimastele külgedele. Mõistagi on kava sel kujul täiesti kasutu, sest keegi ei hoia oma televiisoriserval nädal aega paksu ajalehte. Nii et kui toimetus ei pea võimalikuks TV kava eraldi trükkida, siis mina soovitaksin sellest sootuks loobuda – hoiab kokku lehepinda.

Lehe sisu kohta ei saa esialgu veel midagi öelda, sest proovitrükk uusi lugusid (paari erandiga) ei sisaldanud. Usun, et sisulist langust pole põhjust karta, sest vanad kirjutajad töötavad uues lehes edasi. Isegi kui toimetuse read on praegu hõredamad, kui iial enne.

Et lõpetada optimistliku noodiga, siis loodan, et EE eneseotsingud jätkuvad ja praegune formaat on vaid üks ajutine lahendus pikal teel. Seni püüan lehte ikka edasi lugeda.

Categories: Kultuuriajakirjandus, Meedia Tags:
 1. tauno
  4. märts, 2010 kell 12:01 | #1

  üks tugev eeskuju näikse olevat olnud Hesari nädalavahetuse lisa Nyt. Eespool mind asi eriti ei häirinud, kultuurilisa laskumine kultuurikülgedeks on tõesti halb, hääl jääb ju vaiksemaks. Ilmselt on üksjagu pettujaid telekavas, kui ma töötaks Nädalas, siis teeks praegu kampaania, et uusi kliente üle rebida.

 2. Ma
  4. märts, 2010 kell 20:19 | #2

  …pole meediaanalüütik, aga just lugesin Google’i ennustust, et varsti meil pole enam arvutis programmegi - kõik on netis. Seal on ka telekava!

 3. 5. märts, 2010 kell 02:28 | #3

  Yks põhjendus kavamõrvale ongi kuuldavasti see, et enamik (?) inimesi olevat läinud yle digi-TV kavale. (Et mul pole teleritki, ei oska ma sest väitest midagi arvata.) Nii et asjaosaliste arvates olla paberist telekavad väljasurev žanr, rääkisid minust paremini informeeritud kolleegid.

  Otsisin täna kirjanduskylge. Leidsin umbes poole tunni pärast. Ei ole jah kadunud, aga kidur on ta juba ammu. Kui vaadata yldist suundumust, vormistatakse arvustused varsti 140tärgisteks. Siis peavad kõik õppima kõnelema aforismides nagu Rein Raud.

Kommentaarid on suletud.